понеділок, 1 січня 2018 р.

Метеорний потік Квадрантиди

Початок кожного Нового року відзначається «салютом» метеорного потоку Квадрантидів, який триває з 1-го по 5-е січня. Максимум дії Квадрантидів доводиться на 3 або 4 січня, коли налічується до 120 метеорів на годину! Це один із найбільш рясних метеорних потоків на нашому небі. За кількістю метеорів Квадрантиди можна ставити в один ряд з такими потоками-гігантами, як Гемініди (діють в грудні) і знамениті Персеїди (в серпні).
Джерело Квадрантидів було невідомим аж до 2003 року, коли Пітер Дженніскенс знайшов докази того, що потік пов'язаний з невеликим астероїдом, який, швидше за все, є уламком комети, зруйнованої близько 500 років тому. Земля перетинає орбіту об'єкта під кутом майже в 90 градусів, тому проходить через рій пилинок, розсіяних по орбіті астероїда, дуже швидко. Ось чому потік діє такий нетривалий час - з 1-го по 5-е січня.
Свою назву Квадрантиди отримали від сузір'я Quadrans Muralis (Небесний Квадрант), що знаходиться на старовинних зоряних картах між сузір'ями Дракона, Геркулеса і Волопаса. Але після того, як Міжнародний астрономічний союз в 1922 році «перекроїв» сузір'я, офіційно затвердивши тільки 88, сузір'я Quadrans Muralis зникло з небосхилу і радіант Квадрантиди виявився в сузір'ї Волопаса, а за метеорним потоком збереглася стара назва.
Радіант Квадрантиди - точка на небесній сфері, з якої, як нам видається, вилітають метеори - знаходиться в північній частині сузір'я Волопаса, поруч з "кінчиком ручки" ковша Великої Ведмедиці. У наших широтах ця ділянка неба ніколи не заходить за горизонт.
Найкраще починати спостереження з 23 години ночі і до світанку, коли радіант потоку піднімається на достатню висоту над горизонтом і буде продовжувати підніматися до самого ранку.
Свого максимуму цього року Квадрантиди досягнуть 3 січня. В цей час радіант потоку буде невисоко над горизонтом на півночі.
Звичайно, метеори видно не тільки поблизу радіанта - їх видно по всьому небосхилу. Максимальна активність потоку нетривала - кілька годин, за прогнозами має спостерігатися до 120 метеорів на годину. У минулому році спостерігалося до 123 метеорів на годину. Зростаючий Місяць не завадить спостереженням.
Спостерігати Квадрантиди, як і будь-який метеорний потік, найкраще за містом, де немає засвічення неба вуличними ліхтарями. Для спостереження метеорів не потрібні оптичні інструменти (за винятком випадків спостереження телескопічних метеорів). Метеори спостерігаються неозброєним оком. Метеори Квадрантиди не яскраві (багато слабких метеорів) і не дуже швидкі, швидкість входження метеорних частинок в верхні шари атмосфери становить лише 42 км/год.

Немає коментарів:

Дописати коментар